HISTORIE
Swingin’ Crash is een amateurorkest dat werd opgericht op zondag 27 mei 1984 op initiatief van drummer Ger de Groot en  pianist/arrangeur Wik Horn. Op die oprichtingsbijeenkomst waren tevens aanwezig: Jaap Vergouwen, trompet; Hans Masselink, klarinet en altsax; Marc Hazenberg, tenor- en sopraansax en Jos Dullaart, stringbas. In augustus was Ann Lynch als zangeres bij de band gekomen. In september van dat jaar traden Wilfrid Hoek, trompet; Cees van Delft, tenorsax en klarinet; Bram Groothoff, baritonsax en Ad Blokland, gitaar tot het orkest toe.  Nadat eind 1985 Fred Horn op ventieltrombone, klarinet, alt- en sopraansax zich bij de band voegde, was de samenstelling voor de eerstkomende jaren bepaald.


In 1987 vond de eerste grote bezettingswijziging plaats. Wilfrid, Ann, Cees, Marc en Ger verlieten om uiteenlopende redenen het orkest en werden opgevolgd door John van Kooperen en Inge Krabbe op trompet, Henk van Donselaar op tenorsax, Wim Keessen op tenorsax, later op altsax en klarinet en Dick Möller op baritonsax en klarinet. Eric Dullaart nam plaats achter de drums. Een jaar later verving Ernie van der Waag Ad Blokland op gitaar en Ton Röben Wim Keessen op tenorsax en klarinet. In 1990 volgde Henk van Voorthuijzen Dick Möller op op baritonsax, tenorsax en klarinet. De zangeres was Tiny Schenkel, die in 1991 werd vervangen door Ellen Capel. In 1994 leidde de laatste grote bezettingwisseling tot een stabiele samenstelling, nadat Henk van Donselaar in 1992 nog door Paul Weijers was vervangen, die op zijn beurt in 1996 werd opgevolgd door Ger de Lange op altsax en klarinet. In 1995 verving Klaas de Koning Eric Dullaart op drums. Ook werd Ellen Capel , die het conservatorium ging doen, in september 1995 opgevolgd door Henny van Dongen. In dezelfde periode traden Ben Stuifzand, trompet, Bert Noomen, trombone en Rick Vermeer, gitaar, tot het orkest toe. Fred Horn verwisselde de trombonne voor cornet. In 1998 kwam Wim Elshove op altsax en klarinet de band versterken, in 2003 gevolgd door Jan de Wit op trompet en Charles Langeveld op alt- en tenorsax. In 2004 versterkte  Louis Bink op trombone de bezetting.

In de herfst van 2005 verliet Ben Stuijfzand noodgedwongen het orkest. Zijn plaats op leadtrompet werd overgenomen door Frank Wouters. Half 2006 moest Bert Noomen, die de volgende jaren zeer veel naar het buitenland moest reizen, er helaas ook mee stoppen. Hij werd opgevolgd door Willem van Manen. Eind 2006 kwam Coen Gerritse de trombonesectie versterken. Juni 2007 verliet Charles Langeveld het orkest. Ton Damm, altsax en klarinet, nam zijn plaats in. In september 2009 zag Wim van Soest zich tot zijn spijt door drukke, vaak buitenlandse werkzaamheden gedwongen het orkest te verlaten. Hij werd opgevolgd door Jan van de Woord (tenorsax en klarinet). Herfst 2010 verliet Frank Wouters het orkest en zijn plaats werd ingenomen door Detlev Weers (trompet). Niet veel later was Coen Gerritsen door een gehooraandoening gedwongen (voorlopig) te stoppen met spelen. Voor hem in de plaats kwam Koos van der Hout het orkest op ventieltrombone weer op volle sterkte brengen. Tevens hadden wij het geluk, dat Willem Ouwerkerk bereid was om tijdens repetities Willem van Maanen's plaats in te nemen, omdat die vrijwel nooit daarbij aanwezig kon (en kan) zijn. En zo bezitten we daardoor een hele goede invaller wanneer er een trombonist op een optreden niet kan.
Begin 2012 gaven een aantal leden te kennen om leeftijdsredenen te willen stoppen. Zowel Wim Elshove als Fred Groot vonden de tijd gekomen. Wim Keessen kreeg van z'n arts opdracht het rustiger aan te doen en Fred Horn werd door een oogaandoening tijdelijk uitgeschakeld. Henny van Dongen, die zich wat minder thuis voelde bij alleen Ellington-repertoire - zij houdt meer van nummers uit het American Songbook -, ging andere muzikale uitdagingen aan. Wik Horn besloot het orkest stil te leggen en op zoek te gaan naar een nieuwe bezetting. Omdat bleek dat mogelijke nieuwe musici niet op dinsdagavond konden repeteren, werd voor de woensdagochtend gekozen, ook omdat Theater "In de Steeg" dan nog beschikbaar was. Daardoor moesten we helaas ook afscheid nemen van de werkenden onder ons: Henk van Voorthuijzen en Rick Vermeer, en van Jan de Wit die op dat tijdstip al bij een ander orkest speelde.

Zo bleven van de oude garde alleen Detlev Weers, Fred Horn, Willem van Manen, Louis Bink, Koos van der Hout, Ton Damm, Jan van der Woord, Klaas de Koning en leider Wik Horn over. Na zoeken en overleggen kwam Frank Wouters terug op 3e trompet en ging Koos van der Hout 1e trompet spelen. Op 3e trombone kwam Chris Maat het koper versterken. Eugène de Bruijn op altsax/klarinet en Pim van der Hust op tenorsax/sopraansax traden toe. Fred Horn zou naar de baritonpositie gaan, maar werd, vanwege zijn oogblessure, voorlopig vervangen door Hubert van Schalkwijk. De tweede helft van de ritmesectie bestond uit Loek Hagen op gitaar en Willem van Wijngaarden op bas. Daarnaast versterkt een geweldige zangeres de band: Rugile Daujotaìte. Zij speelde ook nog dwarsfluit. Op 24 maart 2012 startte de eerste repetitie in deze bezetting.

Deze bezetting was door allerlei omstandigheden niet zo'n lang leven beschoren. Na een klein jaar verlieten een aantal musici de band weer en besloot Wik een rustpauze in te lassen en terug te gaan naar een kleinere bezetting. Dat was, mede door een paar al geplande concerten, in mei 2014 zo ver. Twee trompetten: Frank Wouters en afwisselend Victor Borkent en Wim van der Pouw, 1 trombone: Louis Bink, vier rieten: Ton Damm, Jan van der Woord, Fred Leeflang en teruggekeerd: Henk van Voorthuizen worden nu begeleid door Wik Horn, piano; Loek Hagen, gitaar; Fred Horn, bassax en Klaas de Koning, drums. Rugile moest het zingen bij het orkest opgeven i.v.m. haar Masteropleiding aan het Amsterdams Conservatorium. We hebben daarvoor weer een goede zangeres terug: Debbie Engelsma. Het repertoire gaat zich nu weer meer richten op de New Yorkse jazz van rond 1930. Dus: vernieuwde arrangementen en een ander geluid!

Tijdens Swingin' Crash's 30 jarige bestaan maakten Victor Borkent, Rob Balfoort, Dick Bouman, Daniël Duyvestein, Pierre Brands, Lex de Booi en Stefan de Vetten op trompet; Barry Block(†) op altsax/klarinet; Hans Ham, Ed Toepoel en Berry Ruis op gitaar; Wim Ruijgrok en Ton Röben op bas en Bernard Otten en Peter den Boer op drums ook nog enige tijd deel uit van het orkest.

We konden altijd over hele goede invallers beschikken en deden daarbij een beroep op Zenja Damm, Carolien Idema en Iris van der Made, zang; Menno Daams, Bert Jägel, Alexander Zwaan en Wim van der Pouw op trompet; Jan Vennik, Alex de Leeuw, Hans Bosch, Han Weezenaar, Joop Schuurman-Hess, Ton Damm, Robert Veen(†), Fred Leeflang, Tom van Noord en Katy Lips op saxen/ klarinet; Hans Vullings en Edgar Krul op bas en Peter den Boer op drums, naast oud-leden van het orkest. Het orkest speelde al vele malen met groot succes op jazzfestivals, grote manifestaties, feesten en partijen en concerten in jazzclubs.

beide foto's zijn van een optreden op een internationaal
congres in de Beurs van Berlage in het najaar van 2003

De band heeft de “Stichting Swingin’ Crash” opgericht, die het spelen van en luisteren naar
jazzmuziek in het algemeen en swingmuziek in het bijzonder wil ondersteunen en bevorderen.